Zaljublen par

7 velikih vprašanj za partnersko rast: Kaj skrivajo vajini odgovori?

NAPISALA

NIKA HROVAT, Socialna Pedagoginja

30. Avgust 2023

V fazi spoznavanja se veliko pogovarjamo. Začetki zveze so razburljivi. Veliko je za odkriti. Delimo svoje zgodbe, svoje sanje in partnerja sprašujemo po njegovih. Vse je zanimivo slišati prvič.  Sčasoma, ko se novosti ustalijo in se začne normalnost življenja, se vsebine naših pogovorov spremenijo. S pravimi vprašanji ustvarjamo trajno povezanost.

1. Kdo si?

Nazaj v čas z obujanjem občutkov iz najinih začetkov. Pomisli kdaj si prvič srečal/a svojo ljubljeno osebo. Se spomniš občutka treme in radovednosti, pa pričakovanj, želja in sanj? Na katera vprašanja si z nestrpnostjo čakal/a na odgovore? Morda – če bi lahko živel/a kjerkoli, kje bi to bilo? Kaj te v življenju resnično veseli? Ali morda – kaj so tvoji hobiji? Ljubiš morje ali gore?… In verjamem, da so odgovori, eden za drugim, počasi a temeljito odkrivala osebo pred teboj. Osebo, s katero danes, z roko v roki, hodiš po skupni poti.

 

Bolj iskren in globok kot je pogovor, bolj čustveno in strastno je dogajanje v postelji. Največji korak k poglabljanju in povezovanju je spoznati partnerja v globino. Ni dovolj vprašati Kako si? Izvedeti moramo tudi Kdo si?

2. Kakšne so tvoje sanje, želje?

Ne pustimo, da pogovori postanejo brezmejna “TO DO” lista. Ljudje se spreminjamo. Ista vprašanja bodo v različnih obdobjih prinesla drugačne odgovore. Cilji in sanje se preoblikujejo, želje se spremenijo. Tudi pri okusu sladoleda 🙂. Vprašaj isto vprašanje večkrat.

3. Kaj te navdihuje/skrbi?

Ustvarita varen prostor za sočutje in empatijo. Ko razumemo partnerjeve navdihe, lahko podpremo njene/njegove strasti in cilje ter tako krepimo občutek podpore in skupnosti. Razkritje skrbi omogoča prepoznavanje občutljivih točk in posledično ponudi skupno iskanje rešitev. Slednje zagotovo pripomore k večji trdnosti odnosa.

4. Kako si se spremenil/a v zadnjem letu? Kaj te je spremenilo?

Spoznavanje se nikoli ne konča. Spremembe so naravni del življenja. Razišči, kako se je tvoja ljubljena oseba razvila v zadnjem letu. To vprašanje odpira pot k razpravi o osebni rasti.

5. Kaj želiš še doseči?

Skupaj raziskujta in oblikujta načrt prihodnosti. Občutek enotnosti, ki ga ustvari raziskovanje skupne prihodnosti, nas napolni s smislom in motivacijo. Ne gre samo za načrtovanje, temveč tudi za soustvarjanje. Ko se pogovarjamo o tem, kje vidimo sebe in odnos v prihodnosti, gradimo mostove med sedanjostjo in želenimi cilji. To nas poveže še globlje, saj se zavedamo, da smo na isti poti, usmerjeni proti skupnemu cilju.

6. Kaj bi bil tvoj idealni razplet in kaj tvoja najhujša nočna mora v primeru konflikta?

Del komunikacije so tudi konflikti. Pomembno je, da imamo znanje, kako jih reševati. Večina konfliktov se ne zgodi zaradi razloga, ki ga ubesedimo. Vzrok je pogosto globlji in nam skrit. V situaciji, ko se konflikt ne premakne niti v eno niti v drugo smer, je velikokrat razlog v skritih željah in sanjah, ki prežijo pod pragom zavesti. 

 

Vprašanje, ki lahko paru v takih trenutkih pomaga je: Kaj bi bil tvoj idealen razplet in kaj tvoja najhujša nočna mora v primeru konflikta?

7. Kaj se trenutno dogaja v tvojem življenju?

V odnos vstopajmo z radovednostjo do partnerja. Skrivnost ohranjanja radovednosti je postavljanje odprtih vprašanj. Slednja ne omogočajo ja/ne odgovorov, ampak nudijo možnost globljih debat. So poskusi odkrivanja vaše ljubljene osebe. Naj postanejo vsakodnevna navada in ne stvar posebne priložnosti.

🤍 Današnja vaja učinkovite komunikacije:

Ljubljeno osebo vprašaj eno izmed zgoraj naštetih odprtih vprašanj in nadaljujta pogovor v smeri globljega raziskovanja.

1. Mi lahko poveš več o …

2. Prosim povej zgodbo za tem!

3. Ko se je to zgodilo, kako si se takrat počutil/a?

Naj vama pri grajenju novih navad povezovanja pomaga WordMe. Pripomoček za kakovostno komunikacijo v partnerskem odnosu. 18 preprostih priporočil, ki vaju bodo podprla pri izražanju čustev in potreb in ponudila ideje za partnersko povezovanje. 

Poglej našo spletno stran in poskusi.

Kako se bosta povezala danes?

Naroči se na WordMe pisemca!

Spremljaj članke, ki spodbujajo razmišljanje, delijo praktične nasvete in prisrčne zgodbe, ki prikazujejo transformativno moč učinkovite komunikacije.

Email: wordme.community@gmail.com

© 2024 Word Me. All rights reserved.
Hana in Jaka z Word Me

Pridruži se
Word Me skupnosti!

Naroči se na Word Me novičke, ki te bodo obvestile o novih produktih in popustih!