Družinski pogovori ob božični večerji

Družinski pogovori ob božični večerji - veselje ali stres?

NAPISALA

NIKA HROVAT, Socialna Pedagoginja

20. December 2023

Družinski pogovori ob božični večerji lahko predstavljajo stres za pare in družine. Raziskava dr. Johna Gottmana o tisočih parih razkriva nekaj uporabnih tehnik za razbremenitev božičnih počitnic in reševanje konfliktov. 

4 tehnike za obvladovanje družinskih pogovorov ob božični večerji:

1. Odkrivajte partnerjeva stališča

Če se osredotočite na razumevanje in “slišanje” partnerjevega mnenja, se boste izognili stopnjevanju konflikta. Par, ki se posluša in pri odločitvah upošteva želje in čustva drug drugega, bo praznike najverjetneje preživel veliko bolj veselo. 

Poiščite dele partnerjevega stališča, ki so za vas smiselni, tudi če se ne strinjate s celotno perspektivo. Postavite se v njihove čevlje in poskusite razumeti, iz kje prihaja njihovo mnenje, ob tem ne pozabite na čustva. 🙂

“Dobro, da si rekel_a, se strinjam, da morava naslednjič bolje definirati cenovni okvir za nakupovanje daril.”

Predlagam spodnjo in zgornjo omejitev zneska?

Zelo pa bom vesel_a, če lahko za ta čas odmisliva zmešnjavo in uživava v večerji, kako se ti zdi?

Božična večerja je dobra priložnost, da kot par ali družina vadite enotnost in povezanost.

2. Rešite svoje “rešljive” težave

Dr. Gottman je identificiral petstopenjski model za reševanje lažje rešljivih problemov. Potrebnih veščin se je mogoče naučiti zelo hitro. Večina nas nekatere veščine že ima:

  • V pogovor vstopajta mirna in zavestno naravnana k poslušanju 
  • Odkrijta lastno strategijo reševanja neprijetnih situacij – predlog besede, ki nakaže pripravljenost za “pobotanje”: premirje
  • Umirita sebe in drug drugega
  • Ustvarjajta kompromise
  • Izrazita morebitne zadržke, da ne obvisijo med vama

3. Komunicirajte o svojih nerešljivih težavah

Do nekaterih božičnih konfliktov pride zaradi stalnih razlik. Lahko so posledica verskih praks, načinov prehranjevanja ali družinskih tradicij. 

Na primer, ko je eden od partnerjev kristjan in drugi jud – praznovati božič ali hanuko? Ali ko ima en partner rad purana, drugi pa je vegetarijanec – postrežemo perutnino ali tofu?

Ko par ne more najti načina, kako bi se prilagodil stalnim razlikam, zapade v to, kar dr. Gottman imenuje zastoj. Zastoj v odnosih, tako kot zastoj na avtocesti med prometno konico, lahko povzroči občutke strahu, frustracije, jeze in panike.

Kako pa se lahko skupaj prebijemo skozi zastoj?

Z odkrivanjem sanj drug drugega. Skupaj raziskujmo želje in potrebe ter oblikujemo novo družinsko tradicijo, ki nas bogati. 

Vaja za odkrivanje sanj partnerja:

1. Vsak partner ima 10 minut, da spregovori o težavi brez kritiziranja ali obtoževanja drugega partnerja. Govorec izrazi svoje potrebe, želje in občutke, medtem ko ga partner pozorno posluša brez prekinjanja.

2. Vsak partner si vzame 5 do 10 minut sam, da zapiše svoje najpomembnejše potrebe, o katerih se ni mogoče pogajati, in stališča, glede katerih je lahko prilagodljiv. 

3. Ob deljenju temeljnih potreb in področij prilagodljivosti, ugotovita, kje lahko skleneta kompromis in premagata zastoj.

4. Praznujte odnose

Pomislite na praznike kot na priložnost praznovanja nečesa, kar naredi vašo družino edinstveno. Razmislite o skupnih vrednotah, smislu za humor in posebnih tradicijah, ki vsako leto razveseljujejo vašo družino. 

🤍 Današnja vaja krepitve odnosa:

Partnerju predstavi svojo idejo božične večerje.

  • Kaj bi pripravil_a? In kako bi si razdelili naloge kuhanja?
  • Koga bi povabil_a na božično večerjo?
  • O katerih temah bi se želel_a pogovarjati?
  • Kako bi skupaj lahko zaključila večer?

Naj vam pri grajenju novih navad povezovanja pomaga WordMe. Pripomoček za kakovostno komunikacijo v partnerskem odnosu. 18 preprostih kartic, ki vas podprejo pri izražanju čustev in potreb in ponujajo ideje za partnersko povezovanje.

 

Poglej našo spletno stran in poskusi.

Kako se bosta povezala danes?

Naroči se na WordMe pisemca!

Spremljaj članke, ki spodbujajo razmišljanje, delijo praktične nasvete in prisrčne zgodbe, ki prikazujejo transformativno moč učinkovite komunikacije.

Email: wordme.community@gmail.com

© 2024 Word Me. All rights reserved.