Hvala

Razlika med srečnimi in nesrečnimi pari: Premagovanje evolucije z zahvalo

NAPISALA

NIKA HROVAT, Socialna Pedagoginja

2. September 2023

Vsak par je unikaten. Je edinstven ples dveh src. Ima svoje specifične izzive in zgodovino. Vsak par se spopada z različnimi izzivi. Družinska pričakovanja, finančni pritiski in nevidna družbena pričakovanja. Vsak par je svoj original.

V nekih stvareh smo vsi enaki. Vsi delimo enako hrepenenje: biti opaženi, spoštovani in ljubljeni. Iščemo občutek pripadnosti. Želimo, da se naše prizadevanje in prispevek vidita. Z zavedanjem skupnih potreb in želja, se odpre pot do boljšega razumevanja in komunikacije v paru.

“Za uspešen odnos je potrebna uspešna kultura spoštovanja.Gottman’s

Raziskava o razlikah med nesrečno in srečno poročenimi pari. Že leta 1980 sta raziskovalca Robinson in Price raziskovala pozitivne poskuse povezovanj med partnerji. Opazovala sta pare in si zapisovala število poskusov povezovanj, ki so bili opaženi in cenjeni. Ugotovitve študije so neverjetne. Pari, ki so označili svojo zvezo kot nesrečno so spregledali 50% poskusov povezovanj pri ljubljeni osebi. Raziskava ni potrdila, da so omenjeni pari manjkrat izkazali interes povezovanja, le spregledan je bil večkrat.

Vztrajno iskanje negativnih plati je globoko zakoreninjeno v naši evoluciji. Naše naravno nagnjenje je, da odkrivamo težave in pomanjkljivosti. Ta vzorec izvira iz oddaljenih časov, ko je bila pozornost do napak ključnega pomena za preživetje.

Odkrij ali si ujet/a v negativno perspektivo →

1. Vidiš samo stvari, ki jih tvoja ljubljena oseba naredi narobe.

2. Tvoji ljubljeni osebi ne izraziš kaj potrebuješ ali kaj si želiš, ker misliš, da so stvari preveč očitne in ne potrebujejo ubeseditve.

3. Ko ljubljeni osebi izraziš željo, jo skritiziraš, ker je ni opravila na željen način.

Ko iščeš probleme, jih boš našel. Ko si v negativni perspektivi opazovanja sveta, je verjetneje, da boš spregledal pozitivne dregljaje. Ne vidiš celotne slike in pogosteje označiš stvari za negativne.

Nevroznanstveniki so potrdili, da pozitivni možgani izgledajo IN delujejo drugače. Fokus pozornosti oblikuje tvoje občutke in s tem doživljanje življenja.

3 KORAKI DO PREOBLIKOVANJA MOŽGAN V POZITIVNO PERSPEKTIVO:

1. Bodi detektiv. Intenzivno išči in si zapisuj pozitivna dejanja, ki jih tvoja ljubljena oseba stori v dnevu zate. S tem boš preoblikoval/a možgane, resnično!

2. Zahvali se. Zdaj, ko si uspešno opazil/a prijazna dejanja ljubljene osebe, se ji za njih zahvali.

3. Izrazi, za kaj se zahvaljuješ. Povej ljubljeni osebi, zakaj ti je majhno dejanje tako pomembno in zakaj ga ceniš.

Beseda hvala gradi našo kulturo spoštovanja. Bolj kot se lahko povežemo v pozitivni perspektivi, lažje nam bo pri premagovanju ovir, s katerimi se bomo srečevali na poti.

🤍 Današnja vaja učinkovite komunikacije:

 

Odkrij malenkost, ki jo ljubljena oseba stori zate, a to pogosto spregledaš. Zdaj je čas, da to deliš z njim/njo.

In še vprašanje zate: 

 

Ko si hvaležen/a za tvojo ljubljeno osebo, ji to izraziš? Ali predvidevaš, da bo to kar nekako vedela?

Če to začutiš, povej.

Naj vama pri grajenju novih navad povezovanja pomaga WordMe. Pripomoček za kakovostno komunikacijo v partnerskem odnosu. 18 preprostih kartic, ki vaju bodo podprle pri izražanju čustev in potreb in ponudile ideje za partnersko povezovanje.

Poglej našo spletno stran in poskusi.

Kako se bosta povezala danes?

Naroči se na WordMe pisemca!

Spremljaj članke, ki spodbujajo razmišljanje, delijo praktične nasvete in prisrčne zgodbe, ki prikazujejo transformativno moč učinkovite komunikacije.

Email: wordme.community@gmail.com

© 2023 Word Me. All rights reserved.
Hana in Jaka z Word Me

Pridruži se
Word Me skupnosti!

Naroči se na Word Me novičke, ki te bodo obvestile o novih produktih in popustih!