Ljubezen je v malenkostih

Ljubezen so malenkosti: Do sočutnih partnerskih odnosov z WordMe

NAPISALA

NIKA HROVAT, Socialna Pedagoginja

30. Avgust 2023

Ljubezen niso velike geste. So malenkosti, niz majhnih, pomembnih povezav, vtkanih v linijo vsakodnevnega življenja. Je kopičenje majhnih, iskrenih meric, ki si jih delita partnerja, in tako oblikujeta čudovito popotovanje odnosa. Ljubezen je vaja. Je izbira vključevanja in raste v malenkostih, ki jih pogosto spregledamo.

KREPITEV LJUBEZNI – ODNOS JE NIZ POSKUSOV POVEZOVANJA. 

Poskusi povezovanja so očesni stik, nasmeh, prošnja za pomoč, dotik ali celo vzdih. Ti na prvi pogled nepomembni trenutki so niti, ki pletejo našo edinstveno ljubezensko zgodbo. Način odziva na te majhne trenutke oblikuje globino našega partnerskega odnosa. Z usmerjanjem pozornosti na partnerjeve poskuse, odpremo vrata globljemu razumevanju in povezanosti para.

Kakšna je vajina dinamika odnosa?

a) Zbliževanje z ljubljeno osebo – pozitiven ali pritrdilen odgovor, priznanje ljubeče osebe, spodbujanje njenega poskusa povezovanja.

b) Obračanje stran od ljubljene osebe – ne zaznavanje poskusov ali aktivno ignoriranje.

c) Odvračanje ljubljene osebe – razdražen ali jezen odziv, ki aktivno prekini poskus povezave.

Raziskave potrjujejo, da naši odzivi na partnerjeve poskuse povezovanja krojijo usodo našega odnosa. V 6 letnem spremljanju 130 parov so strokovnjaki potrdili ugotovitve, da je odziv na vabilo k povezovanju največji kazalec uspeha in sreče v partnerskem odnosu. Pari, ki so se v trajanju raziskave ločili, so se pozitivno odzvali na povabilo k povezovanju le v 33%. Pari, ki so ostali skupaj, so se na vabila odzvali pozitivno v 86%.

Namen današnjega bloga je razumeti moč malenkosti. Če bi lahko parom pomagali razumeti pomen teh majhnih trenutkov, bi lahko resnično poglobili partnerske odnose. Kako so se ljudje odzvali na partnerjev poskus povezovanja, je največji napovedovalec sreče in stabilnosti partnerskega odnosa.

SPOROČILO BRALCEM – IMATE ZNANJE, IMATE MOČ. 

Ljubezen so malenkosti. Zbliževanje z ljubljeno osebo je resnično ena najmočnejših intervencij, ki jih lahko priporočamo. Če želite poglobiti vajin partnerski odnos na bolje lahko to storite z le malo branja.

🤍 Današnja vaja učinkovite komunikacije:

 

Ljubljeno osebo vprašaj preprosto vprašanje: Kaj danes potrebuješ od mene?

Pomen vprašanja tvoji ljubljeni osebi:

  • omogoči, da za trenutek razmisli o svojih potrebah,
  • da vedeti,  da si danes tam zanjo in
  • daje upanje, da ji boš poskušal/a pomagati zadovoljiti potrebo.

En stavek naredi veliko. Je odprt poskus povezovanja. Sporoča, da ljubiš in da želiš biti tam za njih.

Naj vam pri grajenju novih navad povezovanja pomaga WordMe. Pripomoček za kakovostno komunikacijo v partnerskem odnosu. 18 preprostih kartic, ki vas podprejo pri izražanju čustev in potreb in ponujajo ideje za partnersko povezovanje.

 

Poglej našo spletno stran in poskusi.

Kako se bosta povezala danes?

Naroči se na WordMe pisemca!

Spremljaj članke, ki spodbujajo razmišljanje, delijo praktične nasvete in prisrčne zgodbe, ki prikazujejo transformativno moč učinkovite komunikacije.

Email: wordme.community@gmail.com

© 2024 Word Me. All rights reserved.
Hana in Jaka z Word Me

Pridruži se
Word Me skupnosti!

Naroči se na Word Me novičke, ki te bodo obvestile o novih produktih in popustih!