Ljubezen v času tehnologije: Swipe desno

Ljubezen v času tehnologije: Swipe desno

Kaja Skerlj profile

NAPISALA

Kaja Skerlj

27. Marec 2024 

Spletni zmenki so v samo nekaj desetletjih spremenili način, kako spoznamo ljubezen. Na dosegu roke imamo namreč cel svet spletnega zmenkovanja, kjer nas samo en “pravi” swipe loči od novega partnerja_ice. Ni več potrebno čakati na naključno srečanje v baru ali se zanašati na skupne prijatelje.  

Z radovednostjo do spletnih zmenkovanj, sem v blogu raziskala 5 vprašanj, s katerimi sedaj bolje razumem, kaj se zgodi s pravim swipe desno

Ali količina potencialnih partnerjev vpliva na kvaliteto partnerskega odnosa?

Vzpon platform za spletno zmenkovanje je nedvomno razširil bazen potencialnih partnerjev in uporabnikom ponudil obilico možnosti, ki jih ni mogoče primerjati s tradicionalnim zmenkovanjem.

Med najpomembnejšimi, a najmanj raziskanimi posledicami spletnih zmenkov so njihove dolgoročne posledice na odnose. Najnovejša raziskava na vzorcu 923 poročenih odraslih Američanov, od katerih se jih je približno polovica spoznala na spletu, kaže, da zakonci, ki so se spoznali preko spleta, poročajo o manj zadovoljnih in stabilnih zakonih kot zakonci, ki so se spoznali na bolj tradicionalen način. 

Pomembno je omeniti, da so bile spremembe v zadovoljstvu zakona skromne in da je kakovost zakonske zveze še vedno relativno visoka v obeh skupinah. To kaže na kompleksnost vpliva spletnega zmenkovanja na kakovost partnerskih zvez. Poudari tudi potrebo po nadaljnjih raziskavah in analizah na tem področju.

Ali prednosti spletnih aplikacij za zmenke odtehtajo slabosti?

PREDNOSTI SPLETNIH APLIKACIJ:

Literatura kaže, da uporabniki hvalijo učinkovitost in priročnost aplikacij za zmenke. Možnost uporabe pametnih telefonov kjerkoli in kadarkoli za začetek pogovora s potencialnim partnerjem, se šteje za eno glavnih prednosti. 

K učinkovitosti prav tako prispeva algoritem aplikacije, ki povezuje uporabnike, ki delijo podobne interese. Znanstveniki so dokazali, da prav skupni interesi povečajo stopnjo uspešnosti odnosa.

SLABOSTI SPLETNIH APLIKACIJ:

Kljub prednostim, kot je natančna določitev, kakšno vrsto odnosa iščemo, pa obstajajo tudi nekatere slabosti. 

Zaradi velikega števila samskih uporabnikov se lahko ti pogosto počutijo neopažene in nevidne, kar lahko negativno vpliva na njihovo samozavest in povzroči razočaranje. Posledično se lahko uporabniki zatečejo k izmišljanju ali lažem o sebi na svojih profilih za zmenke, da bi se prikazali kot najboljši “izdelek” na trgu.

Kakšne so razlike med spoloma v vedenju in dojemanju spletnih zmenkov?

Raziskave kažejo, da se pri heteroseksualnih uporabnikih aplikacij za zmenke pojavljajo razlike v skladu z evolucijskim pristopom.

Moški so bolj aktivni in zastopani v večjem številu na aplikacijah za zmenkovanje ter so manj izbirčni glede partneric. Velikokrat jih motivira kratkoročna zveza. 

 

Medtem ko se moški večinoma odločijo za začetek pogovora preko aplikacije na podlagi fizičnega videza, se ženske odločajo na podlagi socialno-ekonomskih značilnosti, kot so dohodek, poklic in izobrazba.

Kljub tem razlikam pa se tako moški kot ženske ujemajo pri lažnem predstavljanju nekaterih svojih podatkov pri ustvarjanju profila. Na primer, digitalno popravljanje (‘photoshopping’) fizične privlačnosti ali sprememba statusa v zvezi. Moški pogosto vzpostavljajo več stikov, medtem ko ženskam dajejo možnost, da vrnejo pozornost in nadaljujejo interakcijo.

“Ocenjeno je, da je na najbolj priljubljeni aplikaciji za zmenkovanje, Tinder, prisotnih 75% moških in le 25% žensk.

Velike razlike pri uporabniški izkušnji med spoloma nastanejo tudi zaradi neenakomerne razporeditve spolov. Te razlike lahko vplivajo na dinamiko med spoloma in na splošno dojemanje spletnih zmenkov.

Kdaj lahko pričakuješ največje število uporabnikov na aplikacijah za zmenke?

Aplikacija Tinder je 8. januarja 2017 dnevu dala vzdevek “Dating Sunday”. 

“Prva nedelja po silvestrovem velja za enega najbolj prometnih dni v letu za tiste, ki s prstom drsajo levo in desno.”

To ni presenetljivo, saj se ob vzponu v novo leto mnogi od nas začnemo spraševati o novih poteh, zaobljubah in intimnih odnosih. Ta trend kaže na pomembnost čustvenega in družbenega vpliva prazničnih obdobij na uporabo spletnih aplikacij za zmenke ter na naše želje in pričakovanja glede medosebnih odnosov.

Kakšna je prihodnost spletnega zmenkovanja?

Prihodnost spletnega zmenkovanja je dinamična in prinaša nove izzive in priložnosti. Generacija Z kaže manjše zanimanje za aplikacije za zmenke

 

Bumble zaradi upada povpraševanja namerava odpustiti del svoje delovne sile. Podobno skupina March Group, lastnica priljubljenih aplikacij, kot so Tinder, Hinge, Match.com in OkCupid, beleži padec vrednosti delnic za 40%, kar kaže na splošen upad tržnega interesa. 

V prihodnosti je pričakovati, da bodo aplikacije za zmenke poskušale prilagoditi svoje storitve, da bi zadostile spremenjenim potrebam uporabnikov. 

 

To lahko vključuje več možnosti za povezovanje v živo in organizacijo dogodkov po svetu, kjer bodo uporabnikom omogočile več pristnih in organskih povezav v resničnem življenju. 

Ta trend kaže na premik od čisto virtualnih interakcij k bolj uravnoteženemu pristopu, ki združuje tako spletno kot tudi osebno povezovanje. 

 

Veseli me, da naša generacija, generacija Z, spreminja način zmenkovanja in s svojo kupno močjo zahteva spremembe na trgu.

Ljubezen v času tehnologije: Swipe desno

Naj vam pri grajenju novih navad povezovanja pomaga WordMe. Pripomoček za kakovostno komunikacijo v partnerskem odnosu. 18 preprostih kartic, ki vas podprejo pri izražanju čustev in potreb in ponujajo ideje za partnersko povezovanje.

 

Poglej našo spletno stran in poskusi.

Kako se bosta povezala danes?

Naroči se na WordMe pisemca!

Spremljaj članke, ki spodbujajo razmišljanje, delijo praktične nasvete in prisrčne zgodbe, ki prikazujejo transformativno moč učinkovite komunikacije.

Email: wordme.community@gmail.com

© 2024 Word Me. All rights reserved.