Novoletne zaobljube

Novoletne zaobljube: Beseda, kot vodilo leta

Kaja Skerlj profile

NAPISALA

Kaja Skerlj

3. Januar 2024

V zadnjem desetletju sem si zadala številne novoletne zaobljube, a večinoma so te, tako kot mnogim po svetu, zbledele do sredine februarja. Po podatkih U.S. News & World Report se približno 80% novoletnih zaobljub izjalovi, kar razkriva izziv ohranjanja obsežnih ciljev. 

Če svojih novoletnih zaobljub ne izpolnimo, zakaj ne poskusimo novega pristopa?

Pozabi na zaobljube in izberi besedo

Leta 2021 sem prebrala članek Melinde Gates o oblikovanju novoletne zaobljube. Namesto tradicionalnih ciljev si vsako leto izbere “besedo leta”. Izbrana beseda kot je nežnost, gracioznost ali odprtost povzame njene želje naslednjih dvanajstih mesecev.

ZAKAJ IZBRATI BESEDO LETA?

Izbrana beseda nam omogoči ožji fokus in ponudi jasno vizijo prihodnosti.

 

Na primer, namesto obsežnega cilja, kot je napisati knjigo, kar je lahko stresno, nejasno ali preobremenjeno, izberemo besedo “piši,” kar poveča verjetnost rednega pisanja. Sčasoma boš morda le napisal_a knjigo 🙂 

KAKO IZBRATI SVOJO BESEDO LETA?

Obstaja več poti, po katerih lahko izbereš svojo besedo leta. Tukaj je preprost pristop, ki sem ga uporabila jaz:

 

1. Razmisli: Kakšna oseba želim postati čez leto dni? (To vprašanje sem prevzela iz knjige “Atomske navade,” ki jo priporočam za oblikovanje boljših vsakodnevnih navad.)

 

2. Zapiši lastnosti: Ugotovi lastnosti, ki se ujemajo s to osebo. Odločen_a? Velikodušen_a? Samozavesten_a? Pogumen_a? Neustrašen_a? Zapiši vse.

 

3. Izberi: Izberi eno lastnost, ki ti je najbližje, te najbolj očara in na katero se želiš osredotočiti v tem letu. Ne izberi več kot ene.

 

4. Deli: Povej besedo svojim prijateljem, družini in/ali partnerju. Zapiši jo lahko tudi v svoj dnevnik.

Primer, kako si je besedo leta izbrala Nika.

Novoletne zaobljube

V letu 2021 je bila moja izbrana beseda leta “doslednost“. Kot športnici mi je ta beseda služila kot opomnik, da se vsak dan dosledno udeležim treninga in verjamem v pravilo tretjin.

KAJ JE PRAVILO TRETJIN?

O pravilu tretjin sem izvedela ob poslušanju grške maratonke Alexis Papas, ki je tekmovala na olimpijskih igrah v Riu in imela izzivalen zadnji trening pred igrami. Delila je misel, da se moramo, ko sledimo velikemu cilju ali se spopadamo s čem težkim, počutiti odlično ⅓ časa, v redu ⅓ časa in slabo ⅓ časa. Če je razmerje približno takšno, potem smo na pravi poti.

Takšen pristop mi je pomagal ohraniti zaupanje v svoje cilje. Vsak dan sem dosledno prihajala na trening, tudi ko rezultati niso bili taki, kot sem si želela.

Po navdihu objave Melinde Gates na LinkedInu sem našla besede, ki so si jih izbrali ljudje po svetu. Primeri besede leta:

Novoletne zaobljube

Moja beseda za leto 2024

Moja beseda leta 2024 je “potrpežljivost“. Definicija potrpežljivosti je “sposobnost prenašanja neprijetnosti ali težav brez izražanja nejevolje”.  Potrpežljivost je ena tistih besed, ki lahko različnim ljudem pomeni različne stvari.

Za mene potrpežljivost pomeni, da ne računam na uspeh čez noč. Mislim, da je to dragocena lastnost zame in stereotipno tudi za moje vrstnike v generaciji Z.

 

To je beseda, ki jo bom poklicala na pomoč med iskanjem službe v tujem mestu po številnih zavrnitvah, pri razvijanju blagovne znamke WordMe in pri reševanju konfliktov s prijatelji. Potrpežljivost zahteva, da opustim perfekcionizem in nadzor ter pustim času, da odloči. Ko se zdi, da je napredek nedosegljiv, se bom spomnila: “Potrpežljivost.”

“To je moč dobro izbrane besede leta. 

Ne le polepša leta, ampak tudi meni pomaga postati boljša oseba.”

Katera pa bo tvoja beseda leta?

Naj vam pri grajenju novih navad povezovanja pomaga WordMe. Pripomoček za kakovostno komunikacijo v partnerskem odnosu. 18 preprostih kartic, ki vas podprejo pri izražanju čustev in potreb in ponujajo ideje za partnersko povezovanje.

 

Poglej našo spletno stran in poskusi.

Kako se bosta povezala danes?

Naroči se na WordMe pisemca!

Spremljaj članke, ki spodbujajo razmišljanje, delijo praktične nasvete in prisrčne zgodbe, ki prikazujejo transformativno moč učinkovite komunikacije.

Email: wordme.community@gmail.com

© 2024 Word Me. All rights reserved.